Oslos elver – gode opplevelser

Del denne saken

Oslo har mange elver og bekker som kan by på gode opplevelser for den turglade, historieinteresserte eller om du søker litt ro i en travel hverdag. I følge wikipedia er det 10 hovedelver i Oslo. Selv er jeg oppvokst med å krysse Glomma på vei til skolen og sliter litt med å kalle alle disse hovedelvene for elver, selv navnet på flere av de inneholder bekk i sitt navn, men det betyr ikke at du ikke kan få fine opplevelser ved disse. Akerselva fører klart mest vann og er den mest kjente elva i Oslo, den deler byen i to og tilbyr både flott natur, fossefall, bruer og er historisk veldig viktig. Alnaelva er også en sentrumsnær elv med flott natur og spennende turmuligheter. Utover dette er grenseelvene Lysakerelva (grense mot Bærum), Gjersjøelva (grense mot Oppegård) og Ellingsrudelva (grense mot Lørenskog) elver med fine turmuligheter. De øvrige hovedelvene i Oslo rangert fra størst til minst i vannføring er Ljanselva, Frognerelva, Hoffselva, Hovinbekken og Mærradalsbekken. Oslo Elveforum har samlet mye informasjon om Oslos elver og har også en turguide med kort info om mange av Oslos elver og rutebeskrivelser. Oslo Byleksikon og Oslo Bykart er fantastiske nettsider for deg som ønsker mer info om det du finner på din vei.

Er du glad i elver og fosser kan vi anbefale disse sakene fra sydligere strøk. Kikuletwa hot springs (Tanzania), Kilasia Falls (Tanzania), Ridetur med isbading i Lesotho. Mekong elva i Laos og Kambodsja, Irrawaddy i Myanmar og Victoria Falls har også gjort stort inntrykk, men her har vi ikke rukket å skrive om våre besøk ennå. Så abonner gjerne for å få en e-post når vi legger ut nye saker eller følg oss på Instagram. Liker du å komme deg ut i marka finner du våre turtips og andre saker fra Oslo her

Akerselva

Akerselva har vel de fleste av oss hørt om og mange et forhold til. Men har du gått den fra Maridalsvannet til Sentrum eller motsatt. Her er noen som har gått hele ruta Bloggi og Markablogg (med barn), og her er noen som har gått deler av den Bernts turblogg og Fri som fuglen. Les gjerne deres historier og se bildene for å la deg inspirere til din neste tur.

Alnaelva

Ikke like kjent er Alnaelva, men de som kjenner den vender ofte tilbake. Elva er lang og ulike strekninger har hver sin sjarm. Turen fra Lillomarka til Kværnerbyen (hvor elva går under bakken) kan du lese om hos Fantastiske Marka. Fra Smalvollveien (Alna) til Kværnerbyen hos Berit på tur og Turvenninner har gått turen fra Grorud til Kværnerbyen. Vi har mange ganger gått den nederste delen av elva med våre barn og det er en blanding av park, skog og åpne plasser som innbyr til løping, klatring, barkebåter og piknik.

Lysakerelva

For oss fra Østkanten er dette litt ukjent territorium, men etter å ha lest og sett på bildene til I det fri og Ingrid Kristiansens blogg ser turen på 7-8 km fra Bogstadvannet i Bærumsmarka ned til Oslofjorden skal du ikke se bort fra at det blir en tur snart. Som en av de største elvene og med en høydeforskjell på 145 meter byr den på fossefall, flott natur og mye industrihistorie.

Ljanselva

Ut fra Nøklevann i Østmarka ved Rustadsaga Sportsstue renner elva Ljanselva. Herfra byr den på flott natur og urskog på sin ferd ned mot Bunnefjorden. Bli inspirert til en tur av dette bilderike innlegget til Tur og Trening

Hovinbekken

Hovinbekken er i varierende grad synlig da deler av den er lagt under bakken, men mer og mer av den er på vei frem igjen. Den har sitt utspring i blant annet Isdammen i Lillomarka og dukker med ujevne mellomrom opp på sin ferd fra Årvoll via Bjerke, Hasle, Ensjø og Jordal før den ledes inn i Akerselva. Den byr på bademuligheter ved Årvolldammen, og tursti gjennom Bekkedalen, Bjerke og Bjerkedalen park. Siden 2015 har mer og mer av bekken blitt synlig i området fra Økern til Gamlebyen og den byr på dammer, sildring og fine blomster som et fint tilskudd til transformasjonen som har skjedd i disse områdene de senere årene.

Hovinbekken på Ensjø

Ellingsrudeleva

Så vidt vi vet er dette den eneste elva som renner “feil vei”. Den begynner i Østmarka ved innsjøen Nord-Elvåga og renner bort fra Oslofjorden og munner ut i Øyeren og går videre i Glomma før den først når Oslofjorden i Sarpsborg etter en lang ferd. Du kan se bilder og lese om Søstrene Phil, de yngre, sin tur langs elva her.

Gjersjøelva

Gjersjøelva er en lite omtalt elv på grensa mellom Oslo og Oppegård i Sørmarka, men har i de senere årene blitt oppgradert som fiskeelv hvor du blant annet kan fiske etter laks og sjøørret. Elva huset mange sagbruk i gamle dager og etter hvert også et vannkraftverk. Skiforeningen har også skrevet litt om elva som du kan lese her.

Frognerelva

Frognerelva er nok kanskje den mest besøkte elva i Oslo, men sannsynligvis mer for å se på Sinnataggen og andre skulpturer enn å gå turen langs elva. På sin ferd fra Sognsvann i Nordmarka til Frognerkilen er det langt fra hele veien det er tilrettelagt for å nyte elva og store deler av dens ferd går i kulvert, men det betyr ikke at den ikke kan by på fine opplevelser allikevel.

Frognerelva i Frognerparken

Hoffselva

Hoffselva begynner som ulike bekker i Nordmarka før den passerer Hoff og Skøyen før den munner ut i Bestumkilen ved Sjølyst. Liker Oslo har skrevet en fin sak om sin tur langs elva. Abdur på tur byr på mange bilder fra sin tur langs elva.

Mærradalsbekken

Mærradalsbekken finner du mellom Hoffselva og Lysakerelva og oppleves best i selve Mærradalen, en dal med stort naturmangfold. Både Liker Oslo og Abdur på tur har også dokumentert sine turer her.

Gjør som mer enn 10.000 andre og følg oss på Instagram for inspirasjon til reisemål rett utenfor døra og på andre siden av verden