Er hyttelivet noe for meg?

Del denne saken

Med få muligheter for å reise utenlands er det sikkert ekstra mange som vurderer om de skal kjøpe hytte. Vi skal gjennom denne saken prøve å ta for oss gode grunner til både å kjøpe og til å la være. Økonomi, vedlikehold, muligheter og begrensninger, beliggenhet og følelser er noe man må ta med i vurderingen.

Plassering

Fjell, sjø eller skog er kanskje det første du må ta stilling til. Hytter på fjellet kan gjerne brukes hele året, mens hytter ved sjøen er i hovedsak en sommerhytte. Avstand til ditt hjem er også et viktig element. Rundt en time vil gjøre det mye mer aktuelt å dra på helgeturer enn over 2 timer som kanskje trenger en langhelg for å bli tatt i bruk, mens mer enn 3 blir nok mer en feriehytte. Etter å ha valgt fjell eller sjø og avstand fra hjemmet ditt er det gjerne lommeboka som bestemmer hvor mange minutter du er fra heistrekket eller stranda. Ved å trekke litt bort fra heistrekk eller strand vil du få mer privatliv og trafikk rundt hytta som for noen er mer verdt enn kort vei til “alt”.

PS! Husk at å ha hytte i strandsonen legger store begrensninger på hva du kan gjøre med hytta og tomta di.

Økonomi

Når det gjelder økonomi må du både tenke på kjøpssummen og de løpende kostnadene til vedlikehold, forsikring, kommunale avgifter, eventuell festeavgift og renter osv. Er det kanskje bedre å leie hytte?

Kjøpssum

Prisen på hytte varier stort. Hvis du vil ha en hytte med vann og strøm er det vanskelig å finne noe til under 2 millioner og du bør nok regne omtrent 3 millioner for 2 soverom og gangavstand til strand eller alpinanlegg. Særlig ved sjøen er det enorme prisforskjeller når det kommer til beliggenhet. Samme hytte vil nok øke med 1 million om du ser sjøen og en million eller to til om du har egen strandlinje. Prisene varierer altså mest ved sjøen. Hvis du derimot ønsker et mer primitivt alternativ finnes det hytter uten vann og strøm som kan kjøpes ned mot 500.000 som er i brukbar standard.

Følg oss på instagram

Løpende kostnader

For en normal standard hytte bør du regne med rundt 50.000 i utgifter til forikring, kommunale avgifter, strøm, internett og vedlikehold hvert år. Dette vil selvfølgelig være noe lavere på en liten ny hytte og mer på en stor gammel hytte, men husk at det er endel utgifter utover kjøpet av hytta. I tillegg til dette kommer eventuell festeavgift (ofte mellom 5000 og 10.000 kroner årlig) for noen hytter (festeavgift er uansett billigere enn å kjøpe tomta som du har rett til om det er en festet tomt). I tillegg til dette vil det for de fleste komme renteutgifter i tillegg. For en hytte til 3 mill vil det nå koste rundt 75.000 i året, men om renta stiger til 3 % blir det 90.000 og man bør kunne tåle 5% (150.000) om du skal kjøpe hytte. Legg på 25.000 for hver million ekstra du må ut med for å kjøpe hytta. Det vil altså si at for de fleste må man regne med 100.000-150.000 i utgifter årlig for å eie en hytte.

Leie hytte?

Det finnes utrolig mange hytter i Norge og som sagt kan det være ganske dyrt å ha en hytte. Mange løser dette med å leie ut hytta når den ikke er i bruk. Det kan selvfølgelig du også, eller du kan droppe å kjøpe hytte og heller være av de som leier. Dette kan ha mange fordeler. Du kan variere sted til ulike årstider. Du kan variere størrelse ut fra hvor mange som er med eller du kan sannsynligvis inngå avtale med en hytteeier om å leie den samme hytta om og om igjen. Du kan leie mye hytte for 150.000 kroner i året. Kanskje også høyere standard eller bedre beliggenhet enn du har råd til å kjøpe. Du slipper også å tenke på vedlikehold, forsikring, skadedyr osv. Naturen har sikkert også godt av at det ikke bygges flere hytter, men at de som eksisterer brukes oftere og at flere kan dele de.

Muligheter og begrensninger

Det finnes altså mange argumenter for å leie fremfor å kjøpe. På den ene siden gir det en frihet å leie i form av at du kan teste ut ulike hytter, du trenger ikke velge mellom fjell, sjø eller skog, nært eller langt unna, sentralt eller mer øde. Du kan få alt, men samtidig er du mer avhengig. Eier du hytta selv kan du dra når som helst og bestemme (og ombestemme) deg på kort varsel. Du vil ha alt du trenger på hytta og trenger ikke ta med for eksempel skiutstyret på hver tur. Du kan få din egen stil, bygge på og bli kjent med naboene. Så hvis du har økonomi til å kjøpe egen koker det til siste ned til følelser. Hvor viktig er det for deg å ha ditt eget sted? For meg som er glad i å reise er det fort å tenke på hvor mye jeg kan reise for 150.000 kroner. Det er ihvertfall mer enn vi brukte på 3 måneder i Afrika i 2019 (her kan du lese om våre favorittdestinasjoner i Afrika) og mye mer enn på vår reise gjennom Norge fra Nordkapp til Lindesnes i 2020.

Til tross for at det virker mye mer logisk å ikke kjøpe hytte er vi lykkelige eiere av en hytte. Vi valgte noen minutters gange fra stranda (liker at barna kan leke ute uten å være redde for at de faller i sjøen), en drøy time hjemmefra som gjør at vi drar når det er fint hver og barna greier turen uten å bli gretne.

Comments

  1. Pingback: Godt nytt år! Nye tanker om bloggen – Reiseglade

Comments are closed.