Eid-feiring i Moshi

Del denne saken

Ramadan er ferdig og vi har feiret Eid i Tanzania. Gjennom ramadan og feiringen har vi igjen blitt minnet på hvorfor vi ønsket å reise akkurat hit. Moshi er en multikulturell by med mange moskeer og kirker i tillegg til både hindutempel og sikhtempel. Det som vi opplever som unikt med Moshi og Tanzania generelt er hvordan alle omgås hverandre.

Når vi går rundt i nabolaget vårt hører vi både kristne og muslimske sanger komme ut av husene. Vi ser kvinner i sjal og menn med kors rundt halsen. Alle bor i samme gate, det er ikke på noen måte egne områder for ulike grupperinger. De vi snakker med sier at de også tar del i hverandres feiringer og alle har fri til både eid, jul og påske. Alle vi snakker med har venner som tilhører den andre religionen og de blir gjerne invitert til hverandres feiringer, både de religiøse og de mer sermonielle som bryllup og gravferd.

Til og med på gravplassene kan en se det samme. Noen graver er vendt mot øst (kristne), mens andre er vendt mot Mekka (muslimske). I tillegg til at det er omtrent 1/3 kristne og 1/3 muslimer i landet er det omlag 1/3 som kategoriseres som andre religioner eller naturreligioner. De fleste har Tanzanianske navn som benyttes på tvers av religionene selv om mange også har religiøse navn, men da gjerne navn på profeter som er felles i begge religionene.

All mat som selges i landet er enten halal eller svin. I motsetning til i Ethiopia hvor kristne og muslimer ikke spiste hverandres kjøtt spiser her alle det samme. Svin er kun tilgjengelig på steder beregnet på turister, siden det ikke er vanlig å spise blant kristne i Afrika og også her er resten av kjøttet halal. De fleste steder har som oftest også stort utvalg i vegetariske og veganske retter som gjør at alle har godt utvalg.

Tilbake til vår feiring. Vi sto opp i 6-tida for å rekke moskeen til rundt klokka 7. Den begynte å fylles opp allerede når vi kom selv om selve eidbønnen ikke var før rundt klokka 8. Ved den største moskeen var hovedgata stengt og det var lagt bønnetepper på veien, slik at det var plass til å be på gata om det ble fullt i moskeen. Når vi kom til moskeen gikk vi til hver vår etasje. Kvinnene ba i annen etasje som var like stor og like full som mennenes del.

Hjemme i Norge er vi vant til at det deles ut noe godt å spise etter eid bønn og oftest tar alle med seg noe hjemme ifra. Her visste vi ikke helt hva som var skikken, så vi hadde kjøpt med godteri og jentene var med å dele det ut til de andre barna.

I manneavdelingen ble jeg vist til en fin plass hvor jeg kunne legge posen min med verdisakene mine av mannen som hadde i oppgave å koste trappa. Etter bønnen gikk mennene rundt og hilste på hverandre og ønsket hverandre god feiring hvor jeg ble inkludert som alle andre, men ikke gitt noe mer oppmerksomhet heller selv om jeg sannsynligvis var den eneste utlendingen der.

Etter å ha vært i moskeen gikk vi til Shukran Snacks en somalisk eid cafe og spiste mandazi og chapati i tillegg til krydret te. Jentene åpnet gavene sine som vi hadde tatt med fra Norge. Kosedyr med paljetter som gjør at de kan skifte farge når du snur på paljettene. Det ble en fulltreffer og jubelen satt løst hos begge to. Etter maten gikk vi ut i gatene rundt Mbuyuni Market hvor du kan finne alt som trengs. Hvis du for eksempel trenger en del 2 meter lange gummiremser av oppskjærte lastebildekk så finner du det i ulike bredder. Kyllinger, ved, dunjakker. Alt du har sett en afrikaner bruke eller spise finner du her, men ikke ost og andre vestlige varer, da må du til et av byens mange supermarked.

Turen gikk videre fra Mbuyuni til Coffee Union Cafe hvor vi spiste brød med hummus og kake til dessert. Middagen ble inntatt på Keys Hotel som er nærmeste spisested med internasjonal meny. (Reiseguide for Moshi finner du her). Bortsett fra at vi ikke fikk vært sammen med storfamilien var det en veldig koselig feiring.

Abonner på vårt nyhetsbrev og følg våre reiseopplevelser verden rundt

Comments

    1. Post
      Author

Comments are closed.