Anmeldelse av taktelt

Del denne saken

Vurderer du å kjøpe taktelt eller bare lurer på hva det er skal jeg prøve å gi deg svar på det du trenger å vite her.

Hva er et taktelt?

Et taktelt er et telt montert oppå bilen (eventuelt på en tilhenger eller lasteplan på en pick.up). De finnes i ulike størrelser og løsninger, men felles for de alle er at de er relativt raske å sette opp og ta ned og har som oftest bedre komfort enn et ordinært telt. Det kan sies å være en mellomting mellom campingbil og et telt. Før jeg skriver litt grundigere vil jeg derfor sette opp en oversikt hvor jeg sammenligner telt, taktelt og campingbil. Vi ble først kjent med det under vårt Afrikaopphold i fjor og har funnet ut at det er veldig populært i Sør-Afrika, Canada og USA, men har blitt mer utbredt også i Europa og Norge nå de seneste årene.

Taktelt oppslått

Sammenligning rangert fra 1-10 hvor 10 er best.

Som du ser av tabellen er taktelt sjelden det beste til noe, men er rett i nærheten på det aller meste. Campingbil er bedre på det meste, men koster ekstremt mye mer og er også betydelig mer krevende å kjøre med og finne parkering til i byer for eksempel. Telt på den annen side er billigere og kan bæres med rundt slik at man ikke er låst til veinettet når man skal velge sted å sove. Dette kan selvfølgelig imøtekommes med å ha med et telt i tillegg slik at man kan komme seg ut i naturen når man ønsker det. Det eneste taktelt er minst godt på er vind. Det er fortsatt et telt og det er betydelig vanskeligere å finne le i 2 meters høyde enn på bakken hvor du også kan flytte deg fritt slik du kan med et telt. En annen ulempe vi kommer på med taktelt er om du ønsker å være flere netter på samme sted, men vil kjøre til butikken eller en aktivitet er nøtt til å legge sammen teltet for å kjøre, men dette kan jo gjøres på ca 2 minutter, så det går helt fint.

Vår vurdering er derfor at ut fra pris får du veldig mye for pengene om du har tenkt til å bruke det mer enn en gang eller to, men da kan det være en god ide å leie eller låne av noen (Ta kontakt om du er interessert i vårt telt).

Pris

Prisen på taktelt varierer selvfølgelig med størrelse, modell og merke, men vi kjenner best til markedet for store taktelt med plass til en hel familie. Prisen på nye telt i familiestørrelse varierer fra omlag 15000 til 50000. Vår oppfatning er at alle du kan finne på markedet i Norge er gode nok for de fleste og at det er størrelseforskjeller og noen småvariasjoner i materialvalg og design som er forskjellen mellom disse. Ikamper er klart dyrest og vår vurdering var at til vår bruk var ikke dette en sum det var verdt å betale i tillegg til at de er litt mindre enn vår. Den er slik vi har forstått det noen sekunder raskere å sette opp og kanskje noen minutter raskere å ta ned enn de fleste andre. Resten av teltene er mer eller mindre det samme uten at vi har studert det nøye nok til at vi vil si noe positivt eller negativt om noen av disse, men at du ser ut til å få mer når du betaler mer, så får man ta en vurdering av om oppgraderingene er verdt prisen. Vi gikk for en løsning som ligger litt over det aller billigste hvor vi er veldig fornøyd med vindusløsningene (også mulig å åpne i taket for å se på stjernene) og en ledlysskinne i taket som drives med powerbank (usb). Vi valgte også en litt større modell enn de fleste og den største vi vurderte som mulig på en personbil. Ta kontakt om du ønsker å kjøpe så kanskje vi kan hjelpe deg å gjøre rett valg eller gi deg en fordelaktig pris. (instagram: reiseglade_com)

På trange fjelloverganger er det fint å ha personbil og ikke en stor campingbil. Her fra Gamle Strynefjellsveien.

Vær og vind

Å sette et telt oppå bilen har sine fordeler og ulemper. Vind er delvis en ulempe og alt annet er i våre øyne en fordel. Å komme opp fra bakken gjør at du slipper å være redd for å våkne opp med vann i teltet og du slipper også kulde fra bakken. Høyden gjør at teltet tar mer vind enn et lavere telt, men det er også bedre festet og med unntak av lyden av blafring har det vært uproblematisk for vår del. Vi valgte på Andøya å kjøre litt ekstra for å komme på fastlandssiden fremfor Atlantehavssiden siden det var meldt farevarsel om mye vind, ellers er det ikke noe vi har forholdt oss til i særlig grad på vår tur fra Nordkapp til Lindesnes. Selv om det har regnet og vi har pakket ned teltet vått har det vært helt greit å sove i det dagen etter.

Når barna har sovnet i baksetet kan foreldrene nyte regnbuer i solnedgangen før vi slår opp teltet og kryper under dyna for en regnfull natt

Comfort og renslighet

Teltet har en plate som gulv og er derfor helt flatt, oppå dette er det en madrass på rundt 6 cm i de fleste modeller noe som gjør at man sover tilnærmet like godt som i sin egen seng. Størrelsen på vår madrass er 190 x 220 cm som gjør det mulig å ligge begge retninger i teltet og det er dermed mulig å ligge den veien som passer best med terrenget om du ikke har klart å parkere med teltet helt vannrett. Teltet kommer med en skopose som gjør at du kan ta av skoene i stigen før du går inn og ta de på igjen før du trår på bakken. Dette gjør det enkelt å holde teltet renslig (ikke helt om du har to små barn som har lekt på stranda en hel dag, men sånn er det hjemme også). Vi har brukt vanlig dyner og puter og disse kan oppbevares i teltet når det er slått sammen som gjør det godt å sove uten at det tar plass i bilen. Alle modellene vi har sett i familiestørrelse brettes ut og får dermed også en uteplass under teltet som det kan kjøpes et fortelt til å feste med glidelås som gir et ekstra rom (og omtrent 2 soveplasser til). Vi har såvidt prøvd vårt, men i fint vær har vi ikke hatt bruk for dette. Skulle vi blitt flere dager på samme sted hadde det nok vært mer aktuelt for både å få litt mer privatliv og et sted å være myggfritt når barna sover.

En klar ulempe sammenlignet med campingbil er mangel på vann og toalett. Vi løste dette med enten å velge rasteplasser eller andre steder med toalett eller gå innom en bensinstasjon før vi la oss og etter vi sto opp når vi ikke fant fine steder med toaletter. Noen ganger overnattet vi på campingplasser for å få tilgang til do, dusj, kjøkken og strøm om vi trengte det.

Lillesøster nyter utsikten fra teltet

Oppsett og transport

Første montering når du får teltet i en pakke tar gjerne noen timer, men når det først har kommet opp på taket er det å sette opp og ta ned teltet som en drøm. De første gangene kan det bli litt knoting til man finner en god rutine, men nå tar det for meg alene omtrent 1 minutt å få teltet opp og ca 3 minutter å ta det ned igjen å være klar til å kjøre. Under kjøring er teltet som en stor takboks og sammenlignet med campingbil er det en enorm fordel å kunne kjøre en vanlig bil på små svingete veier eller når man skal parkere i en by med trangt om plassen.

Oppsummering

Vi er veldig fornøyd med vårt kjøp og har sovet godt og fått sett mange flotte steder på vår vei gjennom Norge. Den store gode madrassen har gjort det mulig å våkne uthvilt selv med 2 små jenter som ikke alltid ligger stille om natta og uten vondt fra en rot eller stein som alltid treffer en vond plass når man har vanlig telt. Økonomisk har det vært mye billigere enn å bo samme antall netter på hotell eller campinghytte og vi har heller ikke savnet dette. Muligheten til å kjøre hvor man vil og å slå opp teltet så raskt kombinert med den gode madrassen har gitt oss muligheten til å oppleve Norge til en levelig pris og uten å måtte tenke på å booke steder å bo. Det gir enorm frihet å kunne sove mer eller mindre hvor man vil og det er aldri noe stress å finne overnatting. Så lenge du overholder 150 meter fra hus og bebodde hytter og unngår steder med camping eller parkering forbudt kan hvert sted bli det perfekte stedet for en overnatting.

Midnattsol

Søkeord: taktelt, rooftop tent, anmeldelse, omtale, vurdering, telt på taket, telttur, camping, glamping, norgesferie, campingtur, ferie, sommerferie, overnatting, profftelt, thule, iKamper

Comments

  1. Pingback: Roadtrip med små barn – Reiseglade

Comments are closed.